Burn In’

 

over ideeën die werken

In deze serie artikelen willen wij graag vertellen over hoe wij aankijken tegen burn out en de manier waarop iemand optimaal begeleid kan worden. Begeleiding om burn out te voorkomen, om er mee om te kunnen gaan en om er vanaf te komen.

Hoe ziet onze coaching eruit?

by nov 3, 2019

Hoe ziet onze coaching er uit ?

 

Onze wijze van begeleiden is gebaseerd op onze deskundigheid en kennis, maar zeker ook gevormd door onze werkervaring. Het is onze missie om jou in beweging te brengen. Ons kenmerk is dat wij rust en tijd nemen, goed luisteren, empathisch en respectvol naast jou staan. Daarbij gaan wij uit van NIVEA. Dat is : Niet Invullen Voor Een Ander.

Jij zit al langere tijd stuk, je bent besluiteloos, je hebt weinig ideeën, weinig initiatief, weinig zin, weinig energie. Op dit moment red je het even niet alleen. Dat kan iedereen overkomen en zeker als je langdurig uit balans bent.

Ik wil jou graag begeleiden.

‘Ik wil jouw ‘hoopverlener’ worden’

Door ons Leef Wijzer! gesprek heb ik jou leren kennen. Aansluiting zoeken bij jouw specifieke situatie vind ik belangrijk. Ik ga vooral goed luisteren, goed herkennen wat jouw problemen zijn, erkennen hoe groot de impact van jouw problemen is. Ik zal beamen dat het echt zwaar voor je is, maar ik ga niet mee in de berusting. Ik wil juist jouw ‘hoopverlener’ worden. Ik wil met jou zoeken naar oplossingen waar je zelf invloed op hebt.

We gaan op zoek naar haalbare stappen die bij jouw persoonlijkheid passen. Denk bijvoorbeeld aan beweging. Jij hebt daar mogelijk ideeën over, dan gaan wij bekijken of die op dit moment passen in je herstel. Of je hebt nog geen idee van wat je wilt en je vindt het te ingewikkeld om zelf iets uit te zoeken en/of contact te maken, dan help ik je op weg. Misschien was je lid van een sportvereniging, maar zie je nu erg op tegen de bijhorende sociale contacten, dan help ik je afwegen of het op dit moment wijsheid is om op een andere plek te sporten of ik ondersteun je bij je  ‘come back’  bij jouw vereniging.

Zie mij als iemand die helpt drempels weg te nemen in het uitvoeren van je plan. We vinden voor jou de juiste aanpak, de juiste stap, de juiste plek of de juiste therapeut.

We zullen op veel onderwerpen over alternatieven praten, ik noem het wel eens balletjes opgooien. Waarbij het geheel aan jou is om ze op te vangen, of niet. In jouw plan staan alleen dingen die jij zelf wilt, jouw motivatie telt en de timing moet goed zijn. Ik zeg altijd: je moet doen wat kan, doen wat werkt en op het juiste moment.

‘Doen wat kan, doen wat werkt, op het juiste moment’

Burn out komt door een langdurige onbalans tussen stress en ontspanning.

Het is belangrijk dat jij leert herkennen wat voor jou stresserende en beschermende elementen zijn. Dit inzicht zal je al grotendeels uit het Leef Wijzer! gesprek gehaald hebben. Verder uitpluizen hiervan en er wat mee doen, doen we in het coachingstraject.

Ik help je met zoeken naar manieren om te doen wat nodig is, maar ik vul niet in voor jou wat goed of slecht is. Als jij op dit moment stijf van spanning staat om je boodschappen te doen, kan jij zelf kiezen of je de boodschappen laat bezorgen, een vriendin inschakelt of probeert om zelf naar de winkel te gaan met een klein lijstje en op een rustig moment. Welke oplossing past voor nu het best bij je ?

Waar ben jij ontevreden over? Dat wil ik van jou horen en wat je daaraan wil veranderen. Ik ga je wel uitdagen eens iets anders uit te proberen, en niet vast te houden aan wat niet werkt. Soms zal ik je prikkelen om eens ‘out of the box’ te denken, je droom te formuleren. Misschien zie jij beren op de weg? Dan ga ik met je kijken of de beren er echt zijn, of alleen in je gedachte. Of dat ze groot en gevaarlijk zijn, dan moeten we misschien een omweg nemen. Misschien helpt het formuleren van jouw  droom jou om te zien dat je meer keuzes hebt dan je dacht te hebben.

Ik weet uit ervaring dat er een wereld van verschil is tussen een plan hebben en tot actie komen. Wij zullen om te beginnen jouw plan in concrete kleine haalbare stappen opschrijven. Als je te grote stappen wilt zetten, organiseer je vaak je eigen teleurstelling. De meeste mensen leren beter van successen.

‘Maar als jij kiest voor grote stappen, zal ik naast je staan’

Ik maak tijd om te monitoren hoe je ervoor staat, hoe iets gegaan is. Als jij of ik denken dat dat verschil maakt, zal ik je van tevoren nog even app-en of bellen om je succes te wensen, net dat beetje steun wat je nodig hebt om te gaan doen wat je plan is. Ik ben altijd belangstellend of je plan lukt of niet. ik weet hoe moeilijk het kan zijn! Als jij weer goede stappen zet, zal ik je oprecht complimenteren. Als ik merk dat je niet vooruit komt, zal ik je helpen om het anders aan te pakken. Wat maakt dat het wel of niet is gelukt? Dàt is interessant om van te leren, verdere keuzes te maken.

Tenslotte kan ik je ook helpen om ‘ je verhaal over jezelf en je burn out op orde te hebben’, ‘je verhaal anders te formuleren’. Hierdoor ga je ook anders, positiever naar je eigen verhaal kijken en wordt het gemakkelijker om het te (durven) delen met je familie en vrienden.

Het is moeilijk goed te begrijpen wat het betekent burn out te zijn. Voor je werkgever bijvoorbeeld. We kunnen belangrijke gesprekken voorbespreken, zodat je sterker op pad gaat. Als het nodig is en het een verschil kan maken, ga ik met je mee.

Greet Muyllaert

Greet Muyllaert

liaison en vertrouwenspersoon Leef Wijzer!-coaches

 

Geboren in Oostende België. Al 27 jaar werkzaam in Nederland als ergotherapeut, trajectbegeleider.  Ik nam uit mijn moederland mee: dat het goed is om regels te hebben, als je ook uitzonderingen mag maken. Het inzicht dat het in de praktijk soms anders werkt dan het geschreven staat.

Ik ben een ervaren, betrokken en professioneel ergotherapeut met hart op de juiste plaats. Veel clienten vertellen me, dat ze mij als hoopverlener en goede coach ervaren, tijdens hun herstel.  Als het gaat om activeren van mensen die in/door het leven zijn vastgelopen, kan ik je een heleboel vertellen.

In al die jaren dat ik werk zijn vele stromingen binnen behandelbeleid in de GGZ voorbijgekomen. Van een beschermd behandel- en aktiviteitenaanbod in een besloten ggz setting tot de huidige visie, met weinig opnames en alle activering in de wijk. Ik ben er in meegegroeid, Alle visies en beleidsvormen hebben hun sterke en zwakke kanten.

De hedendaagse focus op participatie ligt mij sterk. Ik geloof in deze stroming en de waarde van vermaatschappelijking.

Rode draad in mijn werkend bestaan is mijn vertrouwen en overtuiging in het belang van een  therapeutische relatie. Vragenlijsten en meetinstrumenten zette ik tot voor kort enkel in als hulpmiddel.  Waar het voor mij echt om gaat, is dat ik ‘echt aansluiting‘ vind, vertrekkend vanuit de wens van de mens die voor me zit.

Met de Leef Wijzer! ligt het anders. De placemat die we gebruiken is veel meer dan een meetinstrument of een vragenlijst. Het is een visuele leidraad, die als basis dient voor een goed gesprek. Het gesprek geeft een totaal beeld van iemands situatie en inzicht hoe tevreden of ontevreden iemand is over alle facetten van het leven. Een Leef Wijzer! Gesprek is al een interventie op zich.

Voor ieders herstelverhaal is het van belang de totale mens te beschouwen: wensen, beroep, opleiding, interesses, passies, familiale en sociale contekst, manier van leren, kracht, kwetsbaarheden en valkuilen.

Ik vind het dan ook telkens weer een mooie uitdaging om met iedereen te zoeken naar zingeving en een passend plan samen te stellen, met passende stappen.

 

 

En dan bel je OdeVie

En dan bel je OdeVie

En dan denk je, misschien is het wel wat voor mij die Leef Wijzer! aanpak

Als ik zo’n gesprek wil en misschien ook coaching, hoe werkt dat dan.
Wat moet ik doen. Wat kan ik verwachten?

read more
Burn Out maakt eenzaam

Burn Out maakt eenzaam

Ook al komt burn out best veel voor en wordt er ook wel over geschreven, het is en blijft kennelijk toch iets om je voor te schamen. In ieder geval loopt niemand met zijn of haar burn out te koop.

read more