Burn In’

 

over ideeën die werken

In deze serie artikelen willen wij graag vertellen over hoe wij aankijken tegen burn out en de manier waarop iemand optimaal begeleid kan worden. Begeleiding om burn out te voorkomen, om er mee om te kunnen gaan en om er vanaf te komen.

De Leef Wijzer! coach, wie ben ik

by okt 27, 2019

De Leef Wijs! coach, wie ben ik

 

Net als mijn collegae ben ik een hulpverlener met HBO achtergrond en heel veel werkervaring in de GGZ. Zelf ben ik ergotherapeut, mijn collegae zijn dat ook of zijn verpleegkundige of maatschappelijk werker. Veel van ons hebben lange werkervaring o.a. in de geestelijke gezondheidszorg als trajectbegeleider. Trajectbegeleiders begeleiden mensen om, naar vermogen, te participeren op de arbeidsmarkt en in onze veeleisende maatschappij. We zijn daarvoor getraind en passen daarvoor motiverende gesprekstechnieken, cognitieve gedragstherapie en kennis over executieve functies toe.

Onze missie is om ‘mensen in beweging te brengen, mensen aan te spreken op hun eigen regie’. En dat lukt. Ons kenmerk is dat we rust en tijd nemen, empathisch en respectvol naast iemand staan .

‘Hoe werkt de Leef Wijs! aanpak?  Hoe ziet zo’n gesprek eruit ?’

Bij voorkeur kom ik bij jou thuis, of als dat niet wenselijk is op een andere plek waar jij je prettiger en veiliger voelt. Ik vraag jou waar ik mag  zitten, ik ben te gast. Jouw woonomgeving biedt mij al veel informatie: heb je je kamer op orde, zie ik verdorde of verzorgde planten, is je huis persoonlijk ingericht, heb je foto’s van dierbaren hangen, of is je woonkamer overvol boeken onder een dikke laag stof?

Ik heb een soort placemat bij me, waar alle items van het gesprek op staan en waar we tijdens het gesprek op schrijven (jijzelf en/of ik). Hierdoor is ons gesprek ook visueel ondersteund, dit helpt enorm bij verkrijgen en versterken van inzicht en overzicht. Alle onderwerpen hebben waarderende vragen: hoe tevreden ben je over je slaappatroon? hoe tevreden ben je over je werk?
Waar nodig ook objectieve vragen (hoeveel uur slaap je? wat voor werk doe je?) om te verhelderen.
Het gesprek wordt visueel doordat ik symbolen gebruik bij het invullen.

Als er bij jou ontevredenheid is over een onderwerp, dan zit daar vaak een verhaal achter, dat vraag ik uit. Wat merk je? Wat belemmert je? Hoe ga je ermee om? Helpt dat?  Ik vat dan samen en bevraag : “begrijp ik goed dat je zegt….” .

Als jij ontevreden bent over iets, is mijn volgende vraag: zou je er ook iets willen aan veranderen?  Soms staan mensen er niet meer bij stil dat ze  er iets aan kunnen veranderen, omdat het een patroon geworden is.

Op papier zien waar je wel tevreden over bent, geeft ook belangrijke informatie. Het geeft inzicht in waar jij goed in bent, waar jouw interesses liggen, wat jouw draagkracht is. Dit is voor jou en mij belangrijke informatie om straks een plan op te maken.

Andere belangrijke uitspraken of gedachten van jou, die ik hoor langskomen en die ik nog wil uitdiepen, schrijf ik in het middenveld op de placemat om later verder uit te pluizen.

Het zou kunnen dat jij heel streng bent voor jezelf: “ ik moet mijn werk afhebben en ik moet om 5 uur mijn kind ophalen, ik ben geen goede vriendin meer”. Veel mensen met burn out hebben last van strenge of negatieve gedachten. Negatieve gedachten over jezelf zijn vaak hardnekkig en sterker dan wat anderen over jou denken.

‘Mensen staan er niet meer bij stil dat ze er iets aan kunnen veranderen, omdat het een patroon geworden is. ‘

Gedachten zijn geen feiten. Dit vind ik een belangrijke boodschap om uit te dragen. Ik help mensen om over deze gedachten te gaan twijfelen. Ik heb zelf een opleiding cognitieve gedragstherapie gevolgd. Als het niet lukt om jou met nieuwe inzichten op een ander spoor te zetten, bespreken we later de mogelijkheid en wenselijkheid om hiervoor een psychologische behandeling te volgen.

‘Jij kan zelf conclusies trekken op welke levensgebieden je iets zou willen veranderen’

Het Leef Wijzer! gesprek is feitelijk al een interventie. Doordat het inzicht geeft in jouw eigen leven en het visueel sterk is. Jij kan zelf conclusies trekken op welke levensgebieden je iets zou moeten en kunnen en willen veranderen, om jouw balans te herwinnen.

We gaan er van uit dat het Leef Wijzer! gesprek voor jou een eye opener is over hoeveel en welke dingen er wel en niet goed gaan.

Het Leef Wijzer! gesprek levert je kennis en bewustzijn op over hoe jij denkt over je zelf, over je wensen, verwachtingen en jouw beslissingen in je eigen leven.

Het Leef Wijzer! gesprek levert je informatie op over hoe je zelf zaken in je leven kunt veranderen of aanpassen, zodat je naar een nieuwe en betere balans toegroeit.

Greet Muyllaert

Greet Muyllaert

liaison en vertrouwenspersoon Leef Wijzer!-coaches

 

Geboren in Oostende België. Al 27 jaar werkzaam in Nederland als ergotherapeut, trajectbegeleider.  Ik nam uit mijn moederland mee: dat het goed is om regels te hebben, als je ook uitzonderingen mag maken. Het inzicht dat het in de praktijk soms anders werkt dan het geschreven staat.

Ik ben een ervaren, betrokken en professioneel ergotherapeut met hart op de juiste plaats. Veel clienten vertellen me, dat ze mij als hoopverlener en goede coach ervaren, tijdens hun herstel.  Als het gaat om activeren van mensen die in/door het leven zijn vastgelopen, kan ik je een heleboel vertellen.

In al die jaren dat ik werk zijn vele stromingen binnen behandelbeleid in de GGZ voorbijgekomen. Van een beschermd behandel- en aktiviteitenaanbod in een besloten ggz setting tot de huidige visie, met weinig opnames en alle activering in de wijk. Ik ben er in meegegroeid, Alle visies en beleidsvormen hebben hun sterke en zwakke kanten.

De hedendaagse focus op participatie ligt mij sterk. Ik geloof in deze stroming en de waarde van vermaatschappelijking.

Rode draad in mijn werkend bestaan is mijn vertrouwen en overtuiging in het belang van een  therapeutische relatie. Vragenlijsten en meetinstrumenten zette ik tot voor kort enkel in als hulpmiddel.  Waar het voor mij echt om gaat, is dat ik ‘echt aansluiting‘ vind, vertrekkend vanuit de wens van de mens die voor me zit.

Met de Leef Wijzer! ligt het anders. De placemat die we gebruiken is veel meer dan een meetinstrument of een vragenlijst. Het is een visuele leidraad, die als basis dient voor een goed gesprek. Het gesprek geeft een totaal beeld van iemands situatie en inzicht hoe tevreden of ontevreden iemand is over alle facetten van het leven. Een Leef Wijzer! Gesprek is al een interventie op zich.

Voor ieders herstelverhaal is het van belang de totale mens te beschouwen: wensen, beroep, opleiding, interesses, passies, familiale en sociale contekst, manier van leren, kracht, kwetsbaarheden en valkuilen.

Ik vind het dan ook telkens weer een mooie uitdaging om met iedereen te zoeken naar zingeving en een passend plan samen te stellen, met passende stappen.

 

 

En dan bel je OdeVie

En dan bel je OdeVie

En dan denk je, misschien is het wel wat voor mij die Leef Wijzer! aanpak

Als ik zo’n gesprek wil en misschien ook coaching, hoe werkt dat dan.
Wat moet ik doen. Wat kan ik verwachten?

read more
Burn Out maakt eenzaam

Burn Out maakt eenzaam

Ook al komt burn out best veel voor en wordt er ook wel over geschreven, het is en blijft kennelijk toch iets om je voor te schamen. In ieder geval loopt niemand met zijn of haar burn out te koop.

read more